lördag 21 juni 2014

2013 - en sammanfattning!!

Blir inte lätt detta heller, dåligt minne och inget stöd från den egna bloggen heller... - bara att köra!
Tiljas bror Geb bor ju numera i Sundsvall och vi gjorde en lekträff i början av sommaren. De fick tokleka och vi planerade för kennelläger, som Fränna och Geb också hängde med på.


Kennelläger - många kända ansikten och många nya, alltid lika roligt och lärorikt. Fick många bra tips om hur vi ska träna för att inte hon ska bli uttråkad. Även om vi ännu är kvar i öppenklass, så kan hon de momenten och behöver mer utmaning för att tycka det är roligt att jobba. För Geb gick det också framåt med rejäla steg, han behövde ju i första hand jobba med sin attityd till andra hundar men visst tränades det en del apport också, dock med mindre "skälit" vilt och ibland även några specialtillverkade apporter. 

Här är det vatten som tränas - inga problem med vattenpassionen, hon kämpar genom näckrosor och undervattenväxter för att hämta, men sen var det avlämningen då... 

  

Enligt tradition avslutas lägret med en provhelg i eftersöksgrenarna, i år var det kennelmamma Pernilla som var domare. Vi startade både lördag & söndag och lyckades på söndagen få 10-10 vilket kändes skönt även om det var på killevippen. Planen var att starta både fält och skogsprov under hösten för att kanske klara sista ettan och få gå upp i elit. Dock blev det "bara" skogsprov för oss i september, tyvärr var hon inte riktigt i slag då, så något pris blev det inte. 

Vi lånade med oss killen Frej hem en vecka där i september också. En försmak på att ha två hundar, både för Tilja och oss, men också som en hjälpande hand till Frejs matte. Frej bor i vanliga fall tillsammans med Tiljas syster Uma i Skellefteå och har dessutom samma pappa som vårt nytillskott Spira. Tilja och han kompade riktigt bra, han var ju van att bli rejält hunsad och tyckte innan veckan var slut att han hade rena semestern .-) Några svängar i skogen blev det med de båda, men fåglarna var alldeles för lätta på vingarna. 


Den absoluta högpunkten var dock en veckas fjälljakt precis vid premiären. Vi tillbringade den veckan runt Jäckvik i Norrbotten - jagade från tidig morgon till sena kvällen och gick många mil. Tilja jagade som om hon inget annat gjort, tyvärr hade hon inte med sig några mästerskyttar varför antalet fällda byten inte alls motsvarade hennes insats - vi ska bättra oss!! Antalet bilder är dock ännu färre än fällda fåglar, men det var ju inte kameran som var viktigast att hålla redo :-) En fantastisk upplevelse som gav rejäl mersmak, dock gärna med jaktmarkerna något närmare lägret - 3km i skarp stigning var varken roligt som morgonuppvärmning eller kvällsstretching!